Z ROKOVANIA MÁJOVEJ MESTSKEJ RADY

18.05.2005 Prešov

Plnenie rozpočtu a investičnej výstavby v hospodárstve mesta za prvý štvrťrok 2005, stav majetkovoprávneho usporiadania majetku mesta Prešov, majetkové prevody, plnenie vecných úloh a ekonomických výsledkov mestských organizácií Parku kultúry a oddychu a Mestskej správy služieb, ako i obchodných spoločností s účasťou mesta za uplynulý rok, návrh plánu investícií nad milión korún obchodnej spoločnosti DPMP, a. s. na tento rok, prerozdelenie finančných prostriedkov z Mestského fondu podpory a rozvoju športu na rok 2005 a ďalšie otázky života šarišskej metropoly boli na programe riadneho piateho rokovania Mestskej rady v Prešove 16. mája.

V správe o plnení rozpočtu hospodárstva mesta za prvý štvrťrok 2005 a návrh rozpočtových opatrení sa konštatuje, že plnenie príjmov rozpočtu hospodárstva mesta za spomínané obdobie predstavuje 25,1 perc. plnenie na stanovený rozpočet, plnenie výdajovej časti je na 18,1 perc. na stanovený rozpočet. Rozpočet hospodárstva mesta Prešov na tento rok je schválený v objeme 1 001 244 tisíc korún, vrátane cudzieho zdroja, ktorý predstavuje 44 043 tisíc Sk.

Mestské zastupiteľstvo v Prešove svojím uznesením č. 243/2004 zo dňa 13. decembra 2004 schválilo plán investičnej výstavby v hospodárstve mesta pre tento rok v objeme 53 miliónov 940 tisíc korún. Vo vecnosti plán zabezpečuje pokračovanie stavebných prác na siedmich rozostavaných stavbách a začatie prác na šestnástich objektoch. Medzi rozostavané stavby patria skládka tuhého komunálneho odpadu Cemjata, socha Múza v centre mesta, cyklistický chodník Sekčov, rekonštrukcia Pri Hati – Solivar, nájomné byty Sabinovská – Majakovského, rekonštrukcia Levočskej 134 a telocvičňa k Základnej škole Sibírska. Z novozačínajúcich objektov, ako o nich rokovaní radní, treba spomenúť predovšetkým rekonštrukciu komunikáciie Stavbárska, parkovisko Čergovská, úpravu križovatky ulíc V. Clementis – Volgogradská, ako ja lávku cez Soľný potok parkovisko na sídlisku Duklianskych hrdinov 14 – 16, či detské ihriská v obytnom súbore Sekčov a iné.

Na bohatom rokovacom stole boli aj správa o stave majetkovoprávneho usporiadania majetku mesta, majetkové prevody, no osobitne vyhodnotenie plnenia vecných úloh a ekonomických výsledkov mestských organizácií PKO a MSS, ako i obchodných spoločností s účasťou mesta Prešov, a to DPMP, a. s. , TSMP, a. s. , Spravbytu, a. s. , spoločnosti REAL, s. r. o. , SaZÚPC, s. r. o. a P. H. K. Prešov, za uplynulý rok. Prerokované materiály zobrali členovia Mestskej rady na vedomie a odporučili ich najbližšiemu Mestskému zastupiteľstvu v Prešove, ktoré sa uskutoční 30. mája 2005, schváliť.

Návrh plánu investícií nad milión korún obchodnej spoločnosti DPMP, a. s. na rok 2005 predstavuje nákup autobusov a trolejbusov, ako aj elektronické informačné tabule. V dôvodovej správe sa konštatuje, že snahou DPMP je neustále zvyšovať kvalitu, štandard a komfort poskytovaných služieb z dôvodu zvýšenia konkurencie schopnosti služieb poskytovaných MHD oproti individuálnej automobilovej doprave.

Radní sa zaoberali aj prerozdelením finančných prostriedkov z Mestského fondu podpory a rozvoja športu na tento rok. Tento fond vznikol ako účelový a bol založený s cieľom získať, sústrediť a efektívne využiť finančné prostriedky na rozvoj a podporu telesnej kultúry v podmienkach mesta Prešov.
V dôvodovej správe materiálu Návrh na schválenie Územného plánu mesta Prešov, zmeny a doplnky 2005, sa o. i. konštatuje, že vo februári a marci prebiehalo vyhodnotenie pripomienkového konania, doplňujúce konzultácie a zapracovanie akceptovaných pripomienok do návrhu zmien a doplnkov. Územný plán mesta Prešov – Zmeny a doplnky 2005 je spracovaný v rozsahu, ktorý stanovuje Stavebný zákon a vyhláška č. 55/2001 o územnoplánovacej dokumentácii a územnoplánovacích podkladoch.

Na májovom rokovacom stole bol aj doplnok k návrhu Všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov, ktorým sa určujú názvy nových ulíc a verejného priestranstva v meste Prešov, plány práce orgánov mesta, a to rady, zastupiteľstva i hlavného kontrolóra, na druhý polrok 2005, ako aj informatívna správa o technickom stave prípravy výstavby priemyselných parkov v Prešove, v ktorej sa konštatuje, že na zriadenie priemyselných parkov má mesto Prešov vybrané dve lokality, a to Prešov Grófske a Prešov Juh – Lominová – Široké.

Radní sa oboznámili tiež s informatívnou správou o zasadnutí komisie pre prípravu výstavby a realizácie pamätníka obetiam komunizmu. Okrem iného konštatovali, spomínaný pamätník realizovať na dvoch miestach a v dvoch etapách, a to pamätnú tabuľu pripomínajúcu „ nežnú revolúciu“ v roku 1989 umiestniť na budove Hlavná 72 do 17. novembra 2005 a vybudovať fontánku s pamätnou tabuľou vo vysokoškolskom areáli na Ul. 17. novembra do septembra 2007. Komisia zároveň navrhla pripraviť možnosť finančnej zbierky obyvateľov mesta a okolia na spomínané pamätníky.

Radní vzali na vedomie pričlenenie obce Janov do spoločného školského obvodu základných škôl mesta Prešov, čím sa tak ich počet rozšíril už na 20 obcí. Ustanovenie § 8 ods. 2 zákona č. 596/2003 Z. z. o štátne správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov totiž umožňuje obci, ktorá nezriadi základnú školu, dohodnúť sa so susednými obcami na spoločnom školskom obvode základnej školy. Mesto Prešov dosiaľ podpísalo Dohodu o vytvorení spoločného školského obvodu s obcami Lúčina, Varhaňovce, Teriakovce, Ruská Nová Ves, Ličartovce, Mirkovce, Tuhrina, Lesíček, Brestov, Abranovce, Dulova Ves, Gregorovce, Haniska, Kokošovce, Malý Šariš, Záborské, Zlatá Baňa, Žehňa a Župčany. V zmysle citovanégo zákona obec si môže uzatvoriť dohodu aj s dvoma obcami a vytvoriť tak dvaa spoločné školské obvody. Na vytvorenie takýchto spoločných školských obvodov však musia byť dôvody, napr. ekonomické alebo kapacitné príslušnej školy, pretože ide o účelne vynakladanie finančných prostriedkov štátneho rozpočtu (na dopravu žiaka).

Na záver rokovania májovej Mestskej rady v Prešove jej členovia sa zaoberali správou o Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti, a. s. Košice, ďalej účasťou mesta Prešov v obchodnej spoločnosti 1. FC Tatran, a. s. , sídlo Čapajevova 47, Prešov, doplnkom k zriaďovacej listine Mestskej správy služieb Prešov. Najbližšie rokovanie XX. riadneho zasadnutia Mestského zastupiteľstva v Prešove sa uskutoční 30. mája 2005 už o 10. hodine
 

Vyberte región